Common mistakes in English sentences for exams

Verb after neither,  taste in progressive, cast or casted, past or present perfect,  present continuous or prefect continuous,  cope with or cope up,  with as a preposition

1. Neither of the teams (A) / are sensible enough (B) / to do this task. (C) / No error (D)
Answer:  (B) use is sensible enough in place of are sensible enough      
Neither means "not one and not the other". It takes an affirmative singular verb whether subject is plural or singular. It is used by itself or followed by a noun or by of + the/these/those/possessives or personal pronouns.

2. The new dish (A) / that I ordered (B) / is tasting good.  (C) / No error (D)
Answer: (C) use tastes good or tasted good in place of is tasting good 
Taste as a verb is generally not used in progressive tenses.Such more words are follows: believe, feel, know, think, understand, mind, etc. If these words are used in progressive tense, their meaning get changed.

3. Increasing racism and hate crimes (A) / casted a shadow  (B) / over elections. (C) / No error (D)
Answer: (C) use cast a shadow in place of casted a shadow         
Past participle of the verb cast is cast not casted.             It's Cast (present simple)  Cast (past simple)  Cast (past participle).

4. I have got your letter yesterday (A) / and felt happy to learn  (B) / of your recovery. (C) / No error (D)
Answer: (A) use got in place of have got                   
In the above sentence, yesterday shows finished state that is the reason we will use simple past tense in the sentence. Present perfect is used in unfinished state.
We use the present perfect tense to talk about states that started in the past and are still continuing in the present.

5. Sam is working (A) / in a bank in Chennai  (B) / for the past five years. (C) / No error (D)
Answer: (A) use has been woking in place of is working            
The present continuous is used for an action in progress at the time of speaking; the action is continue at the time of speaking and likely to stop at some point.

The present perfect continuous tense is used to talk about an ongoing action or state which began in the past and is still continuing or has just finished. In the sentence "Sam started working five years ago, and he is still working, and he will continue woking".

6. People living in low-lying areas (A) / find it difficult  (B) / to cope up with the floods.  (C) / No error (D)
Answer: (C) use to cope with in place of to cope up                   
Cope with means to deal successfully with something difficult or to manage.

7. The Headmaster with all his senior teachers (A) / have come  (B) / to attend the meeting.  (C) / No error (D)
Answer: (B) use has come in place of have come                 
In the above sentence "The Headmaster" is the subject and it is singular. With is a preposition not conjunction. Hence it is not adding anything to the subject.
8. The teacher said that (A) / the building adjacent with his house (B) / needed repairs.  (C) / No error (D)
Answer: (B) use adjacent to in place of adjacent with                 
The adjective Adjacent is often followed by the preposition "to".
9. My brother and I (A) / have been living here  (B) / since two years.  (C) / No error (D)
Answer: (C) use for two years in place of since two years            Rule:
Since is used for point of time and for is used for period of timehere, two years shows period of time.
"He has been playing football since he was five." Here, "he was five" shows point of time, that's why since is here. 

10. I have kept (A) /  all my luggages  (B) / in the cloak room.  (C) / No error (D)
Answer: (B) use luggage in place of luggages                   
The word luggage has no plural form. Luggage is a uncountable noun; it can neither be singular or plural. For plural form, we can use bags, pieces of luggage, suitcases, cases, etc.