Common Grammatical Errors For Competitive Exams

 when not to use since,  ought to and  ought to have, mistake in using real subject, not only... but also, use of the and a, use of neither, special pattern: it is high time





Common Grammatical Errors For Competitive Exams:

1. Since I return (A) /  from America, I have been (B) / working here. (C) / No error  (D)
Answer: (A) use returned in place of return
Rule: 
Most of the time, when a clause in a sentence starts with Since or Ever since, clause must be in Past Indefinite or Past perfect tense. Here, since is used as an adverb means it shows a time in the past until a later past time, or until now
Simple present tense is used for daily routine work. Here the clause "Since I return" is not showing any daily work. Besides, its tense is not coordinating with next clause (I have been working) in the sentence.


2. He goes to Delhi (A) / every month since he (B) / may see ailing father. (C) / No error  (D)
Answer: (B) use so that or in order to that in place of since
Rule:
With adverb clause of purpose we use the conjunction that, so that, in order that in a sentence. Here since is being used as because, which is not suitable according to the meaning of the sentence.

3. Yesterday, he ought to present (A) /  at the wedding (B) / of his friend in Delhi. (C) / No error  (D)
Answer: (A) use ought to have  in place of ought to
Rule:
The sentence is in past tense that's why we should use ought to have; ought to is used for present tense to show obligation or duty. And we use ought to have to show the past action that could not happen for some reason.

4. The MD (A) / together with heads of departments (B) /  are preparing a new budget.  (C) / No error  (D)
Answer: (C) use is preparing in place of are preparing
Rule:
Here, the main subject is The MD that is singular. According to Garner's Modern Grammar: The phrases accompanied by, added to, along with, as well as, coupled with, and together with do not affect the grammatical number of the nouns preceding or following them. It means these phrases don't affect the main subject; these phrases don't make a singular noun to plural.


5. You should not only submit (A) / your application but also (B) / your certificates today.  (C) / No error  (D)
Answer: (A) use not only after submit
Rule:
not only... but also is a correlative conjunction, and it must follow the same grammatical pattern. It means if not only verifies a verb then but also should also very a verb, if one verifies noun or pronoun then other also do the same. 

In the sentence not only verifies the verb submit and but also verifies pronoun, which is not correct. To make it correct, we should place not only after the verb submit so that it can verify the pronoun and make the parts parallel.



6. Yesterday, I saw a movie (A) / that my friends had seen (B) / the week before.  (C) / No error  (D)
Answer: (C) use a week before in place of the week before
Rule: 
the is the definite article and a is an indefinite article; the week before indicates a definite time but in the sentence it is not mentioned anywhere that's why we should use a week before.

7. He is a university professor (A) / but of his three sons neither has any merit. (C) / No error  (D)
Answer: (C) use none in place of neither;  (a university is right)
Rule: 
Neither means not one and not the other for two things or people; it is used for only two things. If things or people are more than two, we use none there.

8. After knowing truth (A) / they took the right decision in the matter. (C) / No error  (D)
Answer: (C) use the truth in place of truth
Rule:  
the is the definite article; it is used when the object or group of objects is unique or considered to be unique.It is used before a noun which has become definite as a result of being mentioned a second time.
Here in the sentence, after knowing truth does not mention any particular /definite truth; if we add the before truth, it means sentence is telling about the definite truth that has mentioned before.


9. It is time you (A) / decide on your next course of action. (C) / No error  (D)
Answer: (C) use decided in place of decide
Rule:  
It is time or It is high time or It is about time is a special  sentence pattern. The clause after "It is time or It is high time" must be in simple past tense. We use it is time ... to say that something is not happening but it should be.
  • It is time you decided on your next course of action.= You are not deciding but you should.
  • It is high time you studied english grammar. = You are not studing english grammar and you should do.
  • It is about time I left.= I am not leaving but I should.


10. He who has suffered most (A) / for the cause, let him speak. (C) / No error  (D)
Answer: (C) use should be allowed to speak in place of let him speak
Rule: 
In english grammar structure let him or them is used to expresses a command. Here, the speaker is not commanding but expressing an obligation. Sentences of this type are therefore normally reported by should or ought.
Prev. Post || Next Post