Common errors in English usage for IBPS, SSC, UPSC, GRE and other exams.

     as well as           use of each                                         perfect tense or present tense
        frequency adverb           proper use of both

1. The teacher, as well as the students (A)/ have gone on an excursion (B)/ to Oooty during their summer vacation.(C)/  No error (D)

Answer: (B), use has gone in place of have gone 

Any noun plural or singular followed by together with, along with, in addition to , or as well as doesn't count as a subject of a sentence.
Here the teacher is the main subject of the sentence.

2. My sister asked me (A)/ that how long (B)/ I would stay there.(C)/ No error (D)

Answer:  (B) use how long only in place of that how long

In a Indirect speech of Interrogative sentences, connective that is not used with "wh" and "yes/no" question.

3. You can eat (A)/ as much as you like (B)/ at the newly lunch bar.(C)/  No error (D)

Answer: (C) use newly lunched bar or new lunch bar
new lunch acts as an adjective for the noun bar; the word "lunch" acts as a noun or a verb that's why it should be changed in participle, lunched, that works like an adjective also.

4. Each one of you (A)/ must make up their mind (B)/ as I did. (C)/ No error (D)  

Answer:  (B) use your in place of their

Each or each one can be followed by his/her or their based on situation whether it indicates one person or a group, but in this question each is followed by one of you so it will take your in place of their.

5. During the last few years (A)/ the company works (B)/ hard to modernise its image. (C)/ No error (D)

Answer: (B) use has been working or has worked in place of works

Perfect continuous or perfect tense is used with period of time.

6. After he had apologised to the magistrate profusely (A)/ for having broke the promise(B)/ the magistrate was happy to forgive him. (C)/ No error (D)

Answer: (B) use having broken in place of having broke

Having + V3 is always used in the perfect participle.

7. I whistled thrice (A)/ with full might and raise my arms (B)/ towards the sky. (C)/ No error (D)

Answer: (B) use raised in place of raise

In a sentence where two verbs of the same parts of speech are connected with conjunction "and" then we must use same tense of verbs in a single sentence.

8. Science and Religion (A)/ are both necessary for man and their  (B)/ outer and inner self respectively. (C)/ No error (D)

Answer: (B) use both for man and their in place of both necessary
"Both" should be placed near the word it modifies.
In the sentence both modifies man and their outer and inner self that's why it should be placed near the word "man".

9.  As an artist  (A)/ Raju is as good (B)/ if not better than Ramesh.  (C)/ No error (D)

Answer:  (B) use so good in place of as good

In comparison with as, we must use two ases like Raju is as good as Ramesh, if not better. Usage of only one as in these type of sentences is totally wrong. We can also use so in place of as or can change the pattern of sentence like: As an artist Raju is as good as Ramesh, if not better.

10 The scientists  (A)/ could not hardly (B)/ complete all the experiments.  (C)/ No error (D)

Answer:  (B) use could hardly or could not in place of could not hardly
Hardly, rarely, scarcely and seldom are frequency adverbs. We can use them to refer to things that almost never happen, or do not happen very often. They have already a negative meaning. Therefore, we should use these adverbs without using "not".- Cambridge English
                                               Prev. Post || Next Post