Common errors in English usage for IBPS, SSC, UPSC, GRE, and other exams.

 Singular or Plural           what is causative verbs Conditional structure          Verbs after Neither...                         and many more errors.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
                                                                                                                               
1. Unless aid arrives (A)/ within the next few weeks (B)/ thousands are starving.(C) / No error (D)

Answer: (C), use will starve in place of are starving.

Rule:
This is the first conditional sentence; first conditional always indicates future: something possible in the future. Here, the sentence indicates about future. Hence future tense is used rather than present tense in the main clause.
 There are mainly four conditional sentence in English Grammar:
1. Zero conditional : It is open and possible at any time. Use present tense in both of the clause: if and main.
2. First Conditional : It indicates about future. Use present tense in If clause and future tense in main clause.
3. Second conditional: It is hypothetical and not possible in the present. For instance,  If I were..., I would...
4. Third conditional : Impossible in the past. For example, If I had..., I would/could/should/might have...

2. I have been (A)/ working in this organization (B)/ since three years. (C) / No error (D)

Answer: (C), use for in place of since

Rule:
For period or length of time, for is used,  whereas for point of time since is used. Here, three years is a period of time; therefore for is right here.


3. Neither of the two (A)/ candidates have (B)/ paid his subscription. (C) / No error (D)

Answer: (B), use has in place of have

Rule:
Neither means not either means not any one of two, it indicates a singular subject; this is why, singular verbs are always used with it.
When None, neither, either and any are followed by of + plural noun/ pronoun, they are normally used with singular verbs. - Oxford.

4. My uncle forced (A)/my friend and I (B)/ to stay back. (C) / No error (D)

Answer: (B), use me in place of I

Rule:
Forced is a transitive verb, and transitive verbs demand object, so an objective case is needed here. Pronoun I, however, is in subjective case, we must change "I" into "me" as the verb requiring objective case.


5. We had scarcely (A)/ reached the place (B)/ than it stared to rain heavily. (C) / No error (D)

Answer: (C), use when in place of than

Rule:
Scarcely is not comparative hence than is not suitable here. We should use when here. Than is only used with comparative like: No sooner... than.
We should not use than with hardly or scarcely. When or before is used with hardly or scarcely .


6. I am really disappointed (A)/ in not having saw my friends (B)/ while I was in New Delhi on vacation this summer. (C) / No error (D)

Answer: (B), use seen in place of saw

Rule:
Having + V3 is always used in the prefect participle.

7. The company have (A)/ thousands of customers (B)/ happy with its service. (C) / No error (D)

Answer: (A), use has in place of have

Rule:
Company is a singular noun, and has is used with singular instead of have.

8. They are residing (A)/ in this city (B)/ for the last two decades. (C) / No error (D)

Answer: (A), use have been in place of are

Rule:
Use the present perfect continuous to talk about an ongoing state or action which began in the past and is still continuing or has just finished.
 Use the present continuous tense for the present continuous action which is happening now.

9. The cruel lady made (A)/ her step daughter to do (B)/ all the household chores. (C) / No error (D)

Answer: (B), use only do  in place of to do

Rule:
Make (= force) , See, Make, and Help are known as causative verbs. In active sense, it is followed by object + infinitive without to (verb without to). In passive structures, however, to is used before verbs.

For instance:
Active: The cruel lady made her step daughter do all the household chores. 
Passive:The step daughter was made to do all the household chores. 

10. The US (A)/ don't want (B)/ India in the Security Council.(C) / No error (D)

Answer: (B), use doesn't in place of don't

Rule:
The US is singular noun not plural.



RECOMMENDED BOOK: The best book for common errors in the English Grammar.

                                                  

  || Next Post

Please let us know any errors you find in this post.

No comments:

Post a Comment

Appreciate Vocabeasy By Your Valuable Comments

Sponsor